petak, 14. juni 2024, 07:36
Sajt: Vozački ispiti
Kurs: Vozački ispiti (vozački)
Rečnik: Rječnik saobraćajnih termina
I

ispitivač

lice koje je steklo uslove da vrši ispitivanje iz poznavanje propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili iz upravljanja motornim vozilom.
J

javni put

površina od opšteg značaja za saobraćaj, koju svako može slobodno da koristi pod uslovima određenim zakonom i koju je nadležni organ proglasio javnim putem, kao i ulica u naselju.

K

kolona

niz od najmanje tri vozila (osim bicikla,traktora, radne mašine i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu, ili se na bliskom međusobnom rastojanju kreću istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih, bez ometanja, ne može da uđe drugo vozilo.

kolovoz

dio površine puta namijenjen prvenstveno za saobraćaj vozila.

kolovozna traka

uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj vozila u jednom smjeru s jednom ili više saobraćajnih traka.

Kompresiona zapremina

predstavlja zapreminu koju opiše čelo klipa za vrijeme jednog hoda od SMT ka UMT.

kontrolor tehničke ispravnosti

lice koje je steklo uslove da na stanici tehničkog pregleda vrši kontrolu tehničke ispravnosti vozila.
L

laka prikolica

priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 750 kg.

laki četvorocikl

motorno vozilo sa četiri točka sa masom neopterećenog vozila manjom od 350 kg, bez mase akumulatora kod elektrilnih vozila, čija najveća brzina nije veća od 45 km na čas i čija radna zapremina nije veća od  50 cm3 ili čija najveća snaga nije veća od 4 kNJ kod elektromotora.

laki motocikl

motorno vozilo sa dva ili sa tri asimetrično postavljena točka (sa bočnom prikolicom), čija je zapremina motora veća od 50 cm3 i neprelazi 125 cm3, a snaga motora ne prelazi 11kNJ i koji na ravnom putu može razviti brzinu veću od 45 km na čas.