Psihološki aspekti polaganja vozačkog ispitaПсихолошки аспекти полагања возачког испита

2 NAJČEŠĆI UZROCI NEPOLAGANJA VOZAČKOG ISPITA

2.3 Zašto se i kada stres najčešće javlja?

Stres kao psihičko stanje nastaje kad je pojedinac suočen s nekim za njega lično prijetećim događajima i situacijama koje s obzirom na svoje mogućnosti i spoljašnje okolnosti nije u stanju riješiti. Tipični simptomi stresnog stanja su: pojačano lupanje srca, plitko i ubrzano disanje, koje nekada može biti i otežano pa osoba ima osjećaj da "ostaje bez daha", glavobolja, umor, različiti tikovi, mučnina, bol u želucu, pojačano znojenje ruku, slaba cirkulacija i sl.
Psihološki su simptomi takođe raznoliki i obuhvataju stanja kao što su anksioznost, nedostatak koncentracije, frustriranost, nemir, agresivnost, nesanica, a u težim slučajevima i depresija. Simptomi stresnog stanja ne samo da su sami po sebi neugodni, već i sputavaju osobu u njenom optimalnom djelovanju na određenom polju i tako izazivaju dodatni stres, čime se stvara poznati začarani krug.
Stres je uzrokovan najčešće disbalansom između zahtijeva koji nam se postavljaju u obavljanju odeređene aktivnosti sa jedne strane, te uslovima koji nas spriječavaju da tu aktivnost obavljamo što znamo bolje, sa druge strane. Takođe, moramo uzeti u obzir naše sopstvene potrebe, očekivanja i našu sposobnost da ispunimo ciljeve koje nam određena životna situacja postavlja. Stoga možemo reći da su uzroci stresa prisutni kako u našoj ličnosti, tako i u uslovima koje postavlja okruženje u kome djelujemo. Stres se može pojaviti na različitim nivoima: psihičkom, emocionalnom i kognitivnom nivou.